Araç Periyodik Bakım Listesi

Periyodik bakım nedir? Bir aracın düzenli olarak kontrol edilmesi ve bakımının yapılması işlemidir. Bu işlem, araç performansı, hizmet ve ömrünü artırmaya yardımcı olur. Periyodik bakımın yapılmasıyla, araçtaki potansiyel sorunları belirli ölçüde tespit edilebilir çözülebilir ve aracın daha uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanılması sağlanabilir.

Trafikte hem sürücülerin hem de yayaların güvenliğini yakından ilgilendiren konulardan en önemlisi, trafik kurallarının yanı sıra trafiğe çıkan araçların periyodik bakım listesidir. Belli bir süre zarfında ve belli bir kilometre yol yapan araçlar, arızalanmasa bile rutin kontrolden geçirilmeli ve periyodik bakımları ihmal edilmemelidir. Çünkü zamanla kullanılan aracın parçaları aşınabilir veya eskiyebilir.

Bu durumda işlevini tam olarak yapamayan parçalar, aracın diğer önemli olan ve sağlıklı çalışan parçalarına ve hatta aracın motoruna zarar verebilir. Bakımı ihmal edilen araç ise sürücüyü istenmeyen bir zamanda yolda bırakabilir. Hatta fren ve lastik gibi önemli bölgeler zarar görmesi halinde sonu ölümlü olabilecek kazalara yol açabilir. Periyodik bakım listesi src belgesi derslerinde araç bilgisi ve ekonomik araç kullanma konusunda verilmektedir.

10.000 – 15.000 – 20.000 Kilometrede Araç Periyodik Bakımda Değişenler

Bir aracın bakım süresi, aracın markası ve modeli, kullanım ayarları ve kilometre uzunluğuna göre belirlenir. Ancak genellikle kullanım süreleri bakımları, araç kullanım kılavuzunda belirtilen sürelere göre yapılması önerilir.

Örneğin, genellikle kullanılan motor yağı değişimi 10.000 km veya 1 yıl, hava filtresi değişimi 20.000 km veya 2 yıl, yakıt filtresi değişimi 30.000 km veya 2 yıl gibi sürelerde yapılması önerilir. Periyodik bakımın düzenli olarak yapılması, aracın daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca, araçtaki kapasitelerini sınırlamalarına göre tespit edilmiş, aracın daha uzun süre korunmasını sağlar ve araç sahibinin güvenliği için önemlidir.

Periyodik bakımların ihmal edilmesi, araçta daha ciddi sonuçlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu birikim birikimi için daha fazla maddi kaynak ve zaman harcanması olasıdır. Ayrıca, idam cezasının zamanında yapılması, alet performansını düşürebilir ve daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir.

Araç 10 km Periyodik Bakım

10.000 – 15.000 – 20.000 km de Araç Periyodik Bakımda Değişenler

Periyodik Bakımın İlk Basamağı Motor Yağı ve Yağ Filtresi Değişimi

Periyodik bakıma alınan aracın, önem arz eden tüm parçaları tek tek kontrol edilir ve gerekli tüm ayarlar yapılır. Periyodik bakıma giren aracın ilk basamağı Motor yağı ve yağ filtresi değişimidir. Aracın kullanımı sırasında motorun çalışmasını sağlayan parçaların sürtünmeden dolayı aşınma yapmasını önlemek için motor yağı mutlaka kontrol edilmeli ve sık sık değiştirilmelidir. Aynı zamanda motorun içerisindeki yağın temiz olması da aracın sağlıklı çalışabilmesi ve uzun ömürlü olması için çok önemlidir. Bu sebeple yağ çıkışındaki, motorun yağ filtresi mutlaka periyodik bakıma alınan araçta kontrol edilir ve gerektiğinde değiştirilir.

Motor yağı değiştirmenin önemi

motor yağı değişikliği aracı motorunun düzgün bir şekilde çalışmasını ve ömrünün uzamasını sağlar. Motor yağı düzenli olarak değiştirilmeli ve belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Motor yağı değişimi için araç kullanım kılavuzundaki sürelere uyulmalı veya araç kullanım ayarlarına göre daha sık değiştirilmelidir.

Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?

Motor yağı değişimi, birçok sürücü tarafından evde yapılabilir. Ancak, doğru ekipman ve bilgiye sahip olmak önemlidir. İlk olarak, araç yükseltilir ve yağ tahliyesi kaldırılır. Yağ, bir yağ tahribatına akar. Ardından, eski filtreyi çıkarır ve yeni filtreyi takar. Son olarak, doğru miktarda yeni yağ eklenir.

Periyodik Bakımda Diğer Filtrelerin Değişimi

Aracın sağlıklı çalışabilmesi için kontrol edilmesi gereken diğer filtreler ise sırası ile Hava filtresi, yakıt filtresi ve Polen Filtresi değişimidir. Hava filtresi değişimi, motorun yanma odasına giden havanın en küçük bir parçanın dahi girmemesi için kullanılan parçadır. Yakıt filtresi ise en kaliteli yakıt bile olsa yakıtın içerisinde bulunan ve araca ve aracın motoruna zarar veren istenmeyen maddeleri arındıran parçadır.

Yakıt filtresi gerektiğinde mutlaka değiştirilmeli aksı halde yakıt içeriğindeki yabancı maddeler hem araca hem de insan sağlığına zarar verir. Polen filtresi, aracın içerisinde kullanılan klimanın sağlıklı çalışması ve araç içerisindeki temiz havayı insan sağlığına uygun şekilde içeriğe vermesi için bakımı yapılan bir diğer filtredir.

Aracın En Önemli Parçalarının Bakımı

Periyodik bakımlarda asla ihmal edilmemesi gerekilen en önemli parçalardan biri de fren sistemi kontrolüdür. İhmal edildiği takdirde kazalara yol açan fren sisteminde fren merkezi, fren balataları, fren bağlantı hortumları ve fren hidroliği mutlaka bakıma alınmalı ve bakımı yapılmalıdır. Aracın önemli parçalarından biri de lastik bakımıdır.

Periyodik bakım esnasında balans, basınç, nitrojen dolumu gibi bakımların yansıra lastiklerde aşınma gibi kontrollerinde bakımı yapılır. Bakımı yapılması gereken bir diğer önemli parçada ateşleme bujisinin kontrolüdür. Araçta bulunan bujiler bakımı ihmal edilmemesi gereken ve aracın doğru çalışabilmesi için gerekli olan aracın içindeki mekanizmalardan biridir.

Araçların Günlük-Haftalık-Aylık Periyodik Bakımları

  • Aracın Günlük Bakımında

Lastiğim havasının kontrolü, ikaz lambalarının kontrolü, aydınlanma sistemi ve diğer elektrikli aksamın kontrolü sağlanır.

  • Aracın Haftalık Bakımında

Motorun yağı kontrolü, hidrolik yağın kontrolü, silecek ve radyatördeki su seviyeleri kontrol edilir.

  • Aracın Aylık Bakımında

Lastiklerin iyi tutuş sağlaması için diş derinliğinin standartlara uygunluğu kontrol edilir. Akü kontrol edilerek, kutusu, kapağı veya yapışma bölgelerinde herhangi bir bozulma ya da çatlama olup olmadığının kontrol edilir. Silecekler ve emniyet kemeri kontrol edilir. Silecekler eskimiş ve yıpranmışsa yenisiyle değiştirilir.

Periyodik Bakımda Diğer Parçalar

Aracın akü bakımı periyodik bakım listesinde mutlaka bulunması gereken parçalardan biridir. Çünkü aracın aküsü aracın çalışması, farlar, gibi önemli bölgeler için gereklidir. Akü bakımı sırasında  bağlantı kabloları, akü voltajı. kutup başları ve akünün elektolit seviyeli kontrol edilir. Aydınlatma ve Far sistemi kontrolleri de periyodik bakım sırasında kesinlikle yapılması gereken bölümlerden biridir.

Çünkü gece yolculuklarında aniden arıza yapan farlar veya aydınlatma kazalara yol açabilir. Bunların yanı sıra egzoz sistemi kontrolleri ve yapılır. Ayrıca amortisör, rotiller ve rot başı gibi parçaların aşınması durumunda aracın doğru çalışmasını engelleyen ve arızalara yol açabilen süspansiyon sistemi kontrolleri de periyodik bakım listesi içerisinde yer alır. Araçlar zamanı geldiğinde mutlaka periyodik bakıma girmeli ve bu listede yer alan parçalar mutlaka kontrol edilmelidir.

YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın: https://www.youtube.com/@srcpsikoteknik1368/