Src belgesi, 4925 sayılı karayolu taşıma yönetmeliğinin ilgili maddesine göre yük ve yolcu taşımacılığını ticari olarak sevk edecek kişilerin alması zorunlu olan bir belgedir. Peki, bu belgeyi vermeye kimler yetkilidir gelin inceleyelim.
SRC hakkında bilgi almak için: Telefon: 0 212 641 13 13 ARA
DİKKAT! Ticari araç sürücüleri bu belgeyi almak için genelde bilmeden sürücü kurslarına başvuru yapmaktadır. Ancak sürücü kurslarının bu belgeyi vermeye yetkileri yoktur. 29966 Sayılı Resmi Gazetede açıkça belirtildiği gibi src belgesi eğitimi sadece “Özel Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim Ve Geliştirme Kursları” tarafından verilir. Kurumunda tabelasında “SRC KURSU” yazması gerekmektedir. Kısaca, SÜRÜCÜ KURSLARI’ nın bu belge için eğitim vermek ve kayıt yapma gibi yetkileri kesinlikle bulunmamaktadır.
Belge için başvuru yapan adaylara tavsiyemiz, başvuru esnasında yetki belgenizi görebilir miyim demelisiniz. Size gösterilen ruhsatta “Özel Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim Ve Geliştirme Kursları” yazıyorsa sorun yoktur.
Bu belge, taşıdığı yükün ve yolcuların özelliklerine göre çeşitlilik göstermekle birlikte, sürücünün faaliyet göstereceği alanla ilgili mutlaka uygun belgenin edinilmesi gerekmektedir. Belge edinmek için şartlar ve alınacak eğitimler farklı olduğu için sürücü adayları src belgesi hangi kurumdan alınır şeklinde sorular sormaktadır. Belgeyi temin etmek için öncelikle yetkilendirilmiş bir kuruma başvurmak gerekir. Özellikle, Milli Eğitim ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yetki vermiş olduğu src kursları ve özel belge temin edebilecek kurslardan ticari faaliyetler için zorunlu olan bu belgeyi alabilirsiniz.
Src Belgesi Nasıl Alınır?
Ticari araçlarla yapılacak olan taşıma işlemlerinde zorunlu tutulan mesleki yeterlilik belgesi çıkarılan yönetmelikle birlikte farklı yollarla edinilmektedir. İlk olarak, 25 Şubat 2003 tarihinden önce B, C, D ve E sürücü belgesi alınmış ise herhangi bir sınava gerek duyulmadan ticari araç kullanma belgesini işletebilirsiniz.
Trafik tescilden yapacağınız bu işlemler tamamen sınav muafiyeti kapsamında olacaktır. Fakat ehliyeti verilen tarihten sonra almışsanız mutlaka gerekli belge ve şartları taşıyarak yetkili birimlere başvurmalısınız. Başvuruların kabulünden sonra zorunlu olan eğitimlere mutlak şekilde katılım göstererek, sınavı başarı ile geçmeniz gerekmektedir. 70 olan taban başarı puanı, alınan eğitim ve teknik bilgiler ile desteklenmektedir.
Src Belgesi Çeşitleri Nedir?
Ticari araç kullanacaklar için farklı mesleki yeterlilik arz eden belge çeşitleri bulunmaktadır. Belgenin çeşitlerinin var olması hem taşıma yapılacak unsurla ilgili hem de taşınacak konumla ilgili olarak farklılık göstermektedir. Bu açıdan toplamda 5 farklı ticari araç kullanabilme ve bu alanda mesleki yeterliliğe sahip olabilme belgesi bulunmaktadır.
- SCR1: Uluslararası yapılacak olan yolcu taşımacılığında
- SCR2: Yurt içi yapılacak olan yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde
- SCR3: Uluslararası yapılacak olan yük taşımacılığında,
- SCR4: Yurt içi yapılacak olan yük taşımacılığı faaliyetlerinde,
- SCR5: ise tehlikeli madde taşımacılığı yapacak olan sürücülerin bulundurması gereken zorunlu belgedir. Bu belgenin bulunmaması durumunda kanun ve yönetmelik kapsamında sürücülere farklı yaptırım çeşitleri uygulanabilmektedir. Bu nedenle, taşımacılık faaliyetlerini ticari şekilde yapacak olan her sürücü mutlaka bu belgelerden faaliyetlere uygun olanı edinmek mecburiyetindedir.