Kara yolları taşımacılığı için ticari araçların alması zorunlu tutulan Src belgesi ehliyetten farklı bir belgedir ve sürücüler ticari bir taşımacılık faaliyetinde bulunacaksa bu belgeyi almak zorundadır. Src belgesi çeşitlerine göre kategorilenmiştir ve bunların faaliyet alanları da farklıdır.
Sürücü kelimesinin kısaltmasıyla oluşturulan src belgesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilir. Sınavla verilebildiği gibi bu belgeyi sınavsız alan da vardır. Sınavsız almak için ehliyet tarihiniz baz alınır ve dilekçe yazmanız gereklidir. Sınav tarihleri ve gereken diğer tüm bilgileri de Ulaştırma Bakanlığı sayfasında kolaylıkla bulabilirsiniz.
Telefon: 0 212 641 13 13 HEMEN ARAYIN
Src Belgesi Kategorileri Nelerdir?
Belgenin faaliyet alanlarına göre ayrıldığını söylemiştik. Muafiyetle ya da sınava girerek alacaklar da hangi src belgesini alacaklarını muhakkak bildirirler. Src belgesi çeşitleri şunlardır:
- Src1 belgesi: uluslararası alanda taşımacılık faaliyetleri yürüten ticari araçların almak zorunda olduğu belgedir. Aynı zamanda yurtiçinde de taşımacılık yapabilirler.
- Src2 belgesi: sadece yurtiçinde taşımacılık yapacak olan ticari araçların alması gereken belgedir.
- Src3 belgesi: yurtdışında kargo ve eşya taşıamacılığı yapacak olan ticari araçların alması gereken belgedir. Aynı zamanda yurtiçinde de eşya ve kargo taşımacılığı yapabilirler.
- Src4 belgesi: sadece yurtiçinde eşya ve kargo taşımacılığı yapacak olanların kullandığı belgedir.
- Src 5 belgesi: zararlı madde taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu tutulan belgedir. Src belgesi çeşitleri gördüğünüz gibi 5’e ayrılmıştır.
Src Belgesi Sınavı Nasıl Yapılır?
Bu belgeyi almak için sınavsız da bir yol olduğunu söylemiştik. Fakat ehliyeti yeni olan sürücülerin çoğu bu belgeyi sınava girerek elde etmektedir. Bunun için girilen sınavı geçmek önemlidir. Hatta bununla ilgili eğitim veren kurumlar vardır ve kişileri Src sınavına hazırlamaktadır.
Sınavda toplam 50 soru karşınıza çıkar. Bu sorular src 5 hariç diğer src bölümlerinden karışık olarak gelir. Geçmek için almanız gereken not 60’tır. Yani 30 soruyu en azından doğru şekilde cevaplandırmış olmanız şarttır. Src 5 için ayrı olarak 40 soru daha sorulur. Sınav 11 il merkezinde yapılır. Sınav sonuçlarını e devlet üzerinden öğrenebilir ya da yetkili olan eğitim kurumunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Src Belgesi İle Hangi Araçlar Kullanılır?
Nasıl bir ehliyet ile tüm araçların kullanılamayacağı gibi bir src ile de tüm araçlar kullanılmaz. Bunların ayrımı 4925 sayılı kanun ile standartları belirlenerek sınıflara ayrılmıştır. Aşağıda hangi src nin hangi aracı kullanacağını detaylıca anlatacağız.
Src1 hangi araçları kullanır?
Src1 belgesi uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak olan sürücülerin aldığı bir belge türüdür. Bu belgeyi alan sürücüler sadece yolcu taşıyabilir. Bu belge ile hem ülke için hem de uluslararası taşımacılık yapabilir.
Src1 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;
- Taksi,
- Minibüs,
- Otobüs,
Src 2 hangi araçları kullanır?
Src 2 belgesi de tıpkı SRC 1 belgesi gibi yolcu taşımacılığı yapmak amacıyla alınır. Ancak aralarında tek bir fark vardır. Bu fark Src 2 ile ülke sınırları dışına çıkamamasıdır. Zira src 2 belgesi yalnızca yurt içinde yolcu taşımaya müsaade ediyor.
Src 2 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;
- Taksi,
- Minibüs,
- Otobüs,
Src 3 hangi araçları kullanır?
Bu belge türü ticari amaçlar kargo, yük ve eşya taşıyanlar tarafından alınır. Src1 belgesinde olduğu gibi Src3 belgesi de uluslararası taşımacılık yapmaya yetkilidir. Bu belgeye sahip olan kişiler ayrıca yurt içerisinde de bu faaliyeti gerçekleştirebilirler. Src3 hangi aracı kullanır şeklinde gelen sorulara yanıt olarak aşağıda belirttik.
Src 3 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;
- Kamyonet,
- Pikap,
- Kamyon,
- Çekici (TIR)
Src4 hangi araçları kullanır?
Yurt içinde kargo ve eşya taşımacılığı yapan sürücüler src4 belgesi almaları gerekir. Ancak src 4 belgesi alanlar yurt dışına çıkamazlar. Bu mesleği sadece ülke sınırları içinde icra edebilirler.
Src 4 belgesi ile aşağıdaki araçları kullanabilir;
- Kamyonet,
- Pikap,
- Kamyon,
- Çekici (TIR)